• Big Screen alerts

How will you celebrate the 70th anniversary of Casablanca?

You’ve got three new options.

You can see the cherished classic in a special presentation at movie theaters. You can buy a fresh edition to savor at home. And just for the heck of it, you can test your knowledge with the trivia quiz that’s farther down on this page.

Image

For the millions of us who love it, Casablanca is a film we return to again and again. We’re gripped by the romance between Rick Blaine (Humphrey Bogart) and Ilsa Lund (Ingrid Bergman) as well as by the sub-plots involving such superb supporting actors as Claude Rains, Peter Lorre, Conrad Veidt, Paul Henreid, and Sydney Greenstreet.

It was on the big screen that the war-time tale of love, danger, friendship, and sacrifice first thrilled viewers at the premiere on November 26, 1942. So it’s only right that this Wednesday (March 21) at 2 p.m. and 7 p.m., Turner Classic Movies Presents Casablanca 70th Anniversary Event occurs in approximately 500 theaters, including some in San Diego.

Just as the Metropolitan Opera and other cultural organizations are flexing their box office muscle at 'plexes, Turner Classic Movies, Warner Bros, and NCM Fathom have teamed for these screenings. In addition to the film, there will be behind-the-scenes clips and interviews, hosted by TCM’s trusty movie expert, Robert Osborne.

Check out ticket information and a list of participating theaters by clicking here. And keep in mind that on March 27, Warner Home Video releases the 70th anniversary edition on DVD and Blu-Ray. (The gift set even includes a set of drink coasters.)

Think you know a lot about Casablanca? See if you can ace my trivia quiz. If you answer at least 10 of the 15 questions correctly, you deserve a reserved table at Rick’s café.

Ready? Here goes.

1. Fill in the blank. Humphrey Bogart utters one of the most famous lines in the movie when he says to Ingrid Bergman: “We’ll always have __.” A. Casablanca B. Paris C. National City

2. How did Casablanca rank in the American Film Institute’s list of the 100 greatest love stories of all time? A. First B. Second C. Third

3. Rick’s Café Americain was inspired by a nightspot in which city? A. Tangiers B. Tijuana C. Toluca Lake

Image

Dooley Wilson sang memorably but he wasn't a pianist.

4. As Sam, one of the club musicians, Dooley Wilson only pretended to play the piano. Which instrument could he really play? A. Double bass B. Drums C. Accordion

5. Which of the following actors were major stars in Germany before appearing in Casablanca? A. Conrad Veidt B. Peter Lorre C. S.Z. (“Cuddles”) Sakall

6. Fill in the blank. A key plot point involves Letters of __. A. Transport B. Transit C. The alphabet

7. Which of the following subjects got Casablanca into trouble with Hollywood’s Production Code? A. Drugs B. Sex C. Smoking

8. The film includes shots of an actual airport in which of the following cities? A. Santa Monica B. Borrego Springs C. Van Nuys

Image

Humphrey Bogart and Ingrid Bergman in the beloved classic "Casablanca."

9. Ingrid Bergman was how many inches taller than Humphrey Bogart? A. 4 inches B. 2 inches C. Neither. She was shorter.

10. Refugees in Casablanca are desperate to get to which city?
A. Lisbon B. Paris C. San Diego

11. The national anthem of which country is played during an emotional scene in the film? A. France B. Germany C. Albania

12. Which publication ran a lukewarm review of Casablanca that called it “pretty tolerable”? A. The New York Times B. The New Yorker C. The San Diego Reader

13. Name the cartoon character that starred in a parody of the film. A. Yosemite Sam B. Bugs Bunny C. Goofy

14. Name the university that has the longest tradition of screening Casablanca during final exams. A. San Diego State University B. University of Southern California C. Harvard

15. How many Academy Awards did Casablanca win? A. Three B. Two C. None. The big winner was They Stooge to Conga starring The Three Stooges.

ANSWERS: 1. B; 2. A; 3. A; 4. B; 5. A and B; 6. B; 7. B; 8. C; 9. B; 10. A; 11. A; 12. B; 13. B; 14. C; 15. A.

Click for San Diego showtimes.

  • Big Screen alerts

Comments

Scott Marks March 16, 2012 @ 1:57 p.m.

"The big winner was 'They Stooge to Conga' starring The Three Stooges."

And rightfully so! Even you will agree that the following 3:02 clip is infinitely more engaging than anything in "Casablanca." If only Rick would have poked his fingers in Ugarte's bug-eyes, or slammed the piano lid down hard on Sam's fingers. And why didn't Stooge-woman Ilsa rip out a swatch of Victor's coiffure while waiting for the plane to take off? Michael Curtiz should have paid more attention to the art of Jules White. For that matter, we all should.

0

Valerie Scher March 16, 2012 @ 2:38 p.m.

That’s quite a clip, Scott. I watched it. And I laughed. Call it a guilty pleasure. Why guilty? Because what The Stooges do is so violent and inane it really shouldn’t be funny. For a time in my life, it wasn’t. When my kids were young, I was so concerned about their safety that, like many parents, I found The Stooges’ antics worrisome. Didn’t want my little kids trying anything like that at home. Now that my children are older, I’m free to appreciate The Stooges as practitioners of absurdist, inane, and over-the-top humor. Had The Stooges been involved in “Casablanca,” it certainly would have been a different film.

0

David Elliott March 16, 2012 @ 2:54 p.m.

It is a cultural tragedy that the Stooges were never let loose in a full scale "Casablanca" parody. Three members of the movie's cast were clearly ripe, ready and willing to join them: John Qualen as Burger, the little Norwegian supporter of the Free French; Leonid Kinskey as the Russian bartender Sascha; and Richard Ryen as bald, glowering Col. Heinz of the Third Reich. They could have given the boys a run for the funny money. Martha Raye could have dropped in to play Ilse.

0

Scott Marks March 16, 2012 @ 4:44 p.m.

Your ignorance of the Stooge oeuvre astonishes me. Like Harry Cohen would have popped for Maggie Raye. Only one woman could play Ilsa opposite Shemp's Rick: Christine McIntyre!

0

Colonna March 16, 2012 @ 5:31 p.m.

In the role of Yvonne, the French girl who gets jilted by Rick, goes over to the Nazis, and then tearfully comes to her senses singing "La Marseillaise", I nominate Stooge actress extraordinaire Dee Green:


For the role of Signor Ferrari, played so brillantly by Sydney Greenstreet, I nominate Muriel "Tiny" Landers (skip ahead to the 5 minute mark - UHHHH!!!!

0

Scott Marks March 16, 2012 @ 6:30 p.m.

Muriel Landers putting the heat on in drag would have made for a much more pleasant stay in "Casablanca."

Not a bad choice for Stoogeboy gateforld girl, Colonna, but aren't you forgetting the stale French-bred wonders of Nanette Bordeaux? Fifi didn't blow her top for nothing!

A colorized clip, Colonna?! Of "Brideless Groom?" Are you insane? What are they putting in the Ft. Wayne water supply? First the trolley, now this. Time for the authorities to take away your children.

0

nsburtka March 18, 2012 @ 1:46 a.m.

And if you had any sense you would not be a piece of shit trying to downgrade another's opinion. Maybe @DavidElliot feels one way and you do not. It doesn't mean you should say that he's ignorant, which just goes to show that you are more ignorant than you would assume that he is.

0

Valerie Scher March 16, 2012 @ 3:22 p.m.

The very thought of loud-mouthed Martha Raye as the female lead is terrifying, David. But let's not stop there. Maybe there should have been a musical version of “Casablanca” starring Ethel Merman. That's even worse, isn't it?

0

Scott Marks March 16, 2012 @ 4:45 p.m.

Merman had the makings of a Stooge Woman extraordinaire!

0

David Elliott March 16, 2012 @ 3:47 p.m.

Might as well also add Carmen Miranda and her tutti-frutti hat. The Stooges can pass it around as Little Richard sings "Tutti Frutti."

0

Scott Marks March 16, 2012 @ 4:37 p.m.

Been there, done that.

http://media.sdreader.com/img/blogs/entry_img/2011/Oct/05/stooges_-_higher_than_a_kite_moronica_1_t400.jpg?462b9d6f90d959445a9a4ed322227662267dc65b

You two really need to stop spending so much time listening to that long-hair noise at Copley Symphony Hall or watching "Messterpiece Theatre" bore-fests and get down to true cultural enrichment. Isn't it about time you studied all 200 Stooge shorts in chronological order? Even the Joes. (Make that especially the Joes!) I'll hook you up with the Old (Curly) Testament next time we meet at the Chicken Pie Shop. What a time the boys would have had at the CPS. One can only imagine the joy (and mess) that would have emerged from a chicken pie fight!

0

nan shartel March 17, 2012 @ 9:03 p.m.

hey Scott...peeps can love Masterpiece and the Stooges 2 homey!!

0

nan shartel March 18, 2012 @ 12:29 a.m.

they can be Opera lovers and "A Nite at the Opera" too...hahahahahahahaha

0

Valerie Scher March 16, 2012 @ 6:04 p.m.

Thank you, Colonna,for your casting suggestions. They are most unusual. After watching both of the clips you recommended, I heartily commend your imaginative choices. Singer/actress Dee Green is truly a comic coloratura nightmare. And that was some gown that Muriel "Tiny" Landers was wearing. Wonder how it would have looked on Sydney Greenstreet!

0

Colonna March 17, 2012 @ 1:51 p.m.

The more pertinent question is how would Sydney Greenstreet do singing "The Heat Is On"?

0

nan shartel March 17, 2012 @ 9:01 p.m.

i'm excited..TCM is so very cool for the film buff...and they have begun to show classics from the 50's and 60's now

yippee!!!

every year their big get together in Hollywood gets bigger and bigger showing classic film right back to the silents are more appreciated then we all know!! ;-D)

0

nan shartel March 18, 2012 @ 12:27 a.m.

the yearly TCM get together in April is all in 35mm Scott...u should go ...u'd love it...but u have to get reservations

i don't know about the 70th anniversary edition of Casablanca...i saw it at an Art Film house in Anaheim back in the 70's at a week long film noir festival

i wish i knew about something of that sort here

0

nsburtka March 18, 2012 @ 1:47 a.m.

Holy s*** @Scott_Marks, the review is for the original Casablanca film coming into theaters, not a Stooges parody. If you actually had a brain you may have recognized this and avoided flaming the article for not being about the 3 Stooges. While the Stooges were great in their own right, and a parody would have been incredible, the whole point of this entry was that Casablanca is getting another day theaters, not that there may have been some other version. Advice: pull your head out of your a$$ and comment on the actual article, not what you want to happen.

0

Colonna March 18, 2012 @ 5:02 a.m.

Scott Marks sticks his neck out for nobody.

0

Scott Marks March 18, 2012 @ 10:55 a.m.

Thanks so much for playing mod, but Valerie opening it up with her final comment. Sully the Stooges by referencing their hallowed name as a punchline and you can bet your boots I'll be flaming hotter than Allan Carr on Fire Island.

0

Valerie Scher March 18, 2012 @ 3:22 p.m.

I confess! For the last question in my trivia quiz, I threw in a reference to The Three Stooges as one of the possible answers. It was a joke. Scott Marks, that tireless Big Screen blogger, is such a huge fan of The Stooges that I knew he'd want to make a comment or two (or more). Scott also has a peculiar fascination with Bob Hope. That's why one of the answers to question No. 3 is Toluca Lake, which is where Bob used to live. It was such a goofy answer that I couldn't resist including it.

0

Valerie Scher March 18, 2012 @ 3:30 p.m.

I'm with you, Nan. I think it's great that TCM champions old movies. If "Casablanca" does well at movie theaters on March 21, there will be even more incentive to present anniversary tributes.

0

Scott Marks March 20, 2012 @ 5:17 p.m.

Several years ago AMC tried something similar by showing classic films in larger markets. None of them were screened in 35mm, so I took a pass. I'm glad to learn that TCM is doing it right, Nan.

0

nan shartel March 21, 2012 @ 4:02 p.m.

TCM is trying to be faithful to the media...old classic film fans are a small demographic i'm sure but we're a lively lot..hahahahahaha

thx for the encouragement Scott and Valerie..big kisses IN BLACK AND WHITE...HAHAHAHAHAHAHAHA!!

check out that TCM get together in April u 2...i bet u'd love it if u went

0

Sign in to comment